About

Поход на Китка

Извештај од учество на ПСК СЦГ на планинарскиот поход на Китка

На ден 13.04.2014год. во организација на ПД Трансверзалец се одржа 11ти меморијален марш „чичко Јосиф Илковски 2014 год.“

ПСК СЦГ се придружи на походот. Учествуваа Веле, Ѓоко, Елена, Љубен, Зоки, Здравко, Сандра. Дел тргнаа со организиран превоз од Пошта 2, нова железничка во 8.00ч., а дел отидоа со сопствени возила. Автобусите пристигнаа во с.Горно Количани околу 9 часот и оттука се упативме кон планинарскиот дом Китка. Времето беше солидно, поголем дел облачно, но имаше и неколку сончеви периоди што го направија движењето сосема пријатно.

Технички аспекти на турата, должина на патеката околу 8 км со висинска разлика од 780м. Селото Горно Количани се наоѓа на околу 800мнв, а врвот на Китка, Лисец е на 1588мнв. Одевме со умерено темпо, и ни беше потребно нешто повеќе од 2 часа да се искачиме до планинарскиот дом Китка, тука направивме кратка пауза од 5 минути и веднаш се упативме кон врвот Лисец. Веќе над планинарскиот дом се појави снег кој беше присутен на целата стаза до самиот врв. За околу 40 минути стигнавме на врвот, каде се задржавме кратко околу 20тина минути, за да уживаме малку во совршениот поглед кој ни го овозможи ведрото време и нормално за да направиме и по некоја фотографија. Почнавме да се симнуваме кон домот, некои го искористија пределот за да си наберат чај.

Стигнавме во домот Китка, убаво се раскомотивме, се наместивме до едно весело друштво кое пееше народни песни, одмаравме и ручавме. Бидејќи бешепредвидено од организаторот автобусот да поаѓа за назад околу 16.00 часот, негде во 14.00 се спакувавме и почнавме полека да се враќаме кон с.Горно Количани. Со неколку попатни паузи, се спуштивме во селото и тргнавме назад кон Скопје.


Благодарност за учесниците за пријатното друштво и позитивната атмосфера. Пријатна работна недела, до наредниот поход.

Поздрав

ПСК Скопска Црна Гора

0 comments:

 

Pratete ne na Facebook!